ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag

8:00 -12:00
13.00 - 17:00

Tidsbokning via telefon

0340 - 30078

Vi finns tillgängliga i telefon 
07:30-17:00

Lunchstängt
12:00-13:00

Kliniken har stängt följande helgdagar: Långfredag, Påskafton, Annandag Påsk, 1 Maj, Kristi Himmelsfärd, 6 juni, Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Annandag Jul, Trettondagen

Fredagen den 23 december stänger kliniken 15.00.

Plexus, 10 år, stövare

Diagnos: Skelettcancer

Plexus haltade på vänster framben när han kom tillbaka till husse efter harjakt. Hältan ville  inte ge med sig efter några dagars vila så husse tog med honom till oss. Plexus ömmade och var svullen strax under bogleden, motsvarande axeln på en människa. Vi röntgade området och hittade en elakartad tumör i skelettet, ett så kallat osteosarkom. Det finns ingen effektiv behandling för denna typ av cancer och eftersom Plexus hade ordentligt ont beslutades att han fick somna in hos oss.
Röntgenbilderna visar Plexus överarmsben samt ett friskt överarmsben. På Plexus bild ser man hur tumöromvandlad benvävnad strålar ut i mjukdelarna (ff a på höger sida). Tumören bryter även ner den normala strukturen i skelettet och får det att se ”malätet” ut.

Fakta om skelettcancer

Skelettcancer drabbar nästan uteslutande storvuxna hundraser från medelåldern och uppåt. Cancern sitter nästan alltid i någon av ändarna på det vi kallar de långa rörbenen, d v s i skenben, lårben, överarms- eller underarmsben. Typisk för dessa tumörer är att de har ett aggressivt växtsätt. På en röntgenbild ser man hur tumöromvandlad benvävnad strålar ut i de kringliggande mjukdelarna. Tumören bryter även ner den normala strukturen i skelettet och får det att se ”malätet” ut.

Skelettcancer hos hund är ökänd för sin snabba spridning i kroppen. När tumörutvecklingen gått så långt att hunden får besvär har den alltid hunnit sprida sig. I USA har man försökt amputera det drabbade benet på hundar. Dottersvulster har dock alltid dykt upp på andra håll i kroppen inom några månader. I Sverige rekommenderar vi avlivning av drabbade hundar när en säker diagnos erhållits.