ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag

8:00 -12:00
13.00 - 17:00

Tidsbokning via telefon

0340 - 30078

Vi finns tillgängliga i telefon 
07:30-17:00

Lunchstängt
12:00-13:00

Kliniken har stängt följande helgdagar: Långfredag, Påskafton, Annandag Påsk, 1 Maj, Kristi Himmelsfärd, 6 juni, Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Annandag Jul, Trettondagen

Fredagen den 23 december stänger kliniken 15.00.

Cancer/tumörer

Diagnostik

Ytliga tumörer, t ex juvertumörer på tikar, kan man se eller känna med fingrarna. Vid vissa cancerformer kan det emellertid vara svårt att ställa en säker diagnos. Onormala celler kan ibland hittas vid undersökning av blod i mikroskop. Ibland kan dottersvulster påvisas i lungorna med hjälp av röntgen. Andra gånger hittas förändringar i bukorganen med hjälp av ultraljud. Ofta krävs undersökning i mikroskop av den förändrade vävnaden för att fastställa att det verkligen är en tumör.
Från nybildningar under huden kan provmaterial för undersökning i mikroskop ofta tas med spruta och kanyl (celler sugs ut och sprutas på ett objektglas).

Vid vissa tumörformer, t ex hjärntumörer, krävs undersökning med magnetröntgen. Vi samarbetar med flera djursjukhus inom närområdet och remitterar aktuella patienter dit för den typen av undersökning.

Behandling

Ett vanligt behandlingsalternativ är att tumörer avlägsnas kirurgiskt. Det gäller för t ex för tumörer i hud, juver och mjälte. Vissa tumörer kan behandlas med cellgifter. Till denna grupp hör en typ av leukemi, malignt lymfom, samt en typ av hudtumör kallad mastocytom.

Tumörer i munhålan kan numer behandlas med bra resultat genom att anväda strålning. Vi avlägsnar som regel först tumören kirurgiskt med så god marginal som möjligt. Vi remitterar därför aktuella patienter till Djursjukhuset i Jönköping för strålbehandling då de är ledande i Sverige på denna bebadlningstyp. Foton tagna före och efter operationen hos oss bifogas för att strålbehandlingen ska kunna utföras på bästa sätt.

Från bortopererade tumörer kan vävnadsprov skickas för att att fastställa om de är godartade eller om risk finns för spridning lokalt eller till annan del av kroppen.